fbpx

Saç ekimi saç bölgesindeki kıl kaybını, eksikliğini gidermek için ense bölgesinden alınan köklerin saç bölgesine tarnsferinin (naklini) yapıldığı bir transplantasyon operasyonudur.

Saç ekiminin en sık nedeni aileseldir, yani genetik olarak ailesinde (baba, amca, dayı…) saç dökülmesi var ise kişinin saçlarının dökülmesi çok yüksek olasılıktır.

Genellikle ailesel kaynaklı saç dökülmesi 20 li yaşların ortalarında başlayıp, 30-40 yaş aralığı boyunca çok hızlı bir şekilde olmaktadır. 40 yaşından itibaren ise bu hızlı dökülme azalıp, yavaşlama eğilimi göstermektedir. Ailesel kaynaklı saç dökülmenin dışında saç kaybına neden olan diğer etkenler ise;

– Halk arasında saç kıran diye tabir edilen kıl köklerinde mantar enfeksiyonu oluşması.

– Yanık, doku kaybı, ezilme yaralanması gibi ciltte skarlaşma (nedbe )oluşturan travmatik yaralanmalar.

– Anemi (özellikle demir eksikliği anemisi), şeker hastalığı (diyabet), kronik böbrek yetmezliği, guatr (hipotiroidi) gibi sistemik rahatsızlıklar.

Saç Ekimi Yöntemleri :

1-FUT Yöntemiyle Saç Ekimi;

Eski teknik olan bu kıl kökü nakli ameliyatı birçok dezavantajı sebebiyle saç ekiminde tümüyle terkedilmiştir.
Bu dezavantajlar;

– Kökler ameliyatla alınır
– Kökler her yerde aynı açıyla ekildiği için dik çıkar
– Alım ve ekim yerinde iz kalır
– Kökler cilt kesilerek ekildiği için geç iyileşir.
– Ensede gerginlik,ağrı,uyuşukluk hissi kalır.

2- FUE Tekniğiyle Saç Ekimi

– Kökler tek tek alınır
– Her yerde olması gereken doğal açısıyla ekilir
– Kökler cilt kesilmeden ekilir
-Ağrı olmadan alınır ve ekilir.
-Saçlar istenen bölgeye istenilen kök grubu sayısı ile ekilir. Günümüzde hastalarıma geliştirilmiş FUE yöntemi ile saç ekimi yapmaktayım. Hastam ile görüşmemde hastanın beklentisi, ne sayıda ekim yapılmasını istediğini dinlerim ve hastamla beraber ekim yapılacak bölgelerin işaretlemelerini yaparım. Bu işlemler sonrasında ekim için mutabık kaldıktan sonra hastamın ekim günü hafif bir kahvaltı yaparak gelmesini tavsiye ediyorum. Çünkü, bazen hastalar bu operasyonun genel anestezi altında yapılacağını düşünmekteler ve aç gelmektedirler. Bu da hastalarda halsizlik, yorgunluğa neden olmaktadır, operasyon esnasında hasta konforunu düşürmektedir.

Operasyon günü hastamız ile operasyon ncesi tekrar bir görüşme yaparım. Görüşme esnasında yeni saç çizgisi altın oran kuralına göre tekrar tarafımca oluşturulmakta ve çizimi yapılmaktadır. Ayrıca çizim esnasında hangi bölgeye ne sıklıkta ve hangi sayıda ekim yapılacağı belirlenir. Operasyonda ense bölgesinden kökler mikropunch yöntemi ile tek tek alınmakta ve steril koşullarda tekli, çift ve 3.-4. Lü köklü gruplar halinde ayrıştırılır. Hemen ardından köklerde iskemi süresini minimuma indirmek için ekim yapılacak bölgeye 0.7 mm lik iğne ile 20-25 derecelik cilt açısı verilerek ekim yapılmaktadır. Böylece doğal bir ekim yapılmakta ve ekim yapılan bölgede iz kalmamaktadır.

Saç Ekimi Sonrası Takip?

Saç ekimi ameliyathane koşullarında steril ortamda genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. Ortalama operasyon süresi ekim yapılacak alanın genişliğine, cilt kalitesine ve nakil yapılacak kök sayısına göre 6-9 saat arasında sürmektedir. Operasyon sonrası hasta belli süre takip edildikten sonra taburcu edilmektedir. Operasyon sonrası 1. Gün hasta kontrole çağrılarak pansumanı değiştirilmekte ve yarası değerlendirilmekte, ekim bölgesinde dolaşım bozukluğu olu olmadığı özellikle değerlendirilir.

Hastanın saçını 3. Gün yıkayabilir. Hafif temasla şampuanı elinde köpirterek yıkama yapılmalıdır. Kabuklanmalar 10-15 gün arasında temizlenmektedir. Ekim bölgesindeki kızarıklıklar ise 2-3 ay sürebilir. Hastalar ekim sonrası ekim yapılan bölgeyi çok iyi korumalıdırlar. Çünkü, ekim bölgesine alınacak olan hafif bir darbe bile ekim bölgesindeki kan dolaşımını bozabilir ve o bölgede doku ölümü gelişebilir. Ayrıca, ekim sonrası hekimin önermiş olduğu antibiyotik ve diğer ilaçların doğru şekilde kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Görüşme Başlat
Merhaba
Whatsapp üzerinden bilgi verebiliriz ?
Powered by